Naslovnica VIJESTI INFO U OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” KONCERTOM OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA

U OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” KONCERTOM OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA

144

Od oktobra prošle godine Osnovna škola “Mirsad Prnjavorac” realizuje projekat “Kaži stop neznanju i diskriminaciji”. U okviru ovog projekta, na Svjetski dan Roma, 8. aprila priređen je koncert “Svijet različitosti”.

U ovu školu na nastavu dolaze tri đaka romske nacionalnosti, a njihova majka Mirija Krasnić kaže da ako žele bolji život da se moraju školovati. Mirija ima još dvoje djece koje također namjerava upisati u školu kad za to dođe vrijeme.

Romi su najbrojnija i najugroženija nacionalna manjina u BiH, po svim društvenim parametrima. Koncertu je prisustvovao i Dragiša Radić ispred Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, koji je kazao da je OŠ “Mirsad Prnjavorac” jedina škola koja je na ovakav način obilježila Dan Roma. Dodao je i da je situacija sa uključivanjem Roma u obrazovanje, puno bolja nego prije deset godina, ali da svi zajedno moramo više raditi da se Romi uključe u sve socijalne procese u našoj zemlji.

U projektu “Reci stop neznanju i diskriminaciji”, čiji je cilj uključivanje romske i druge djece u demokratske aktivnosti škole i lokalne zajednice, učestvovali su svi nastavnici i učenici OŠ “Mirsad Prnjavorac”, kao i roditelji. Fond otvoreno društvo BiH podržao je ovaj projekat, u kojem je učestvovalo još samo jedanaest škola.