Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽAN 11. INTERNACIONALNI TURNIR U RITMIČKOJ GIMNASTICI “ŠEVALA MUJIĆ”

ODRŽAN 11. INTERNACIONALNI TURNIR U RITMIČKOJ GIMNASTICI “ŠEVALA MUJIĆ”

105

Proteklog vikenda u Vogošćanskoj sportskoj dvorani „Amel Bečković“ održan je 11. Internacionalni turnir u ritmičkoj gimnastici „Ševala Mujić“, a organizator je bio GK Olimp. Oko 400 djevojčica nastupale su u individualnim i grupnim vježbama, a zbog epidemiološke situacije ove godine nastupili su samo klubovi iz zemalja okruženja – Makedonija, Crna Gora, Srbija i BiH. Najuspješnijm pojedincima i ekipama pripali su prigodni pehari i medalje.

Svi učesnici bili su zadovoljni organizacijom i kvalitetom turnira. Da bi jedan turnir imao internacionalni karakter potrebno je ispuniti određene uslove. Jedan od njih je i da sutkinje budu licencirane za međunarodna takmičenja. Uprkos teškim vremenima GK Olimp je još jednom potvrdio da je odličan domaćim. Pored sportskog značaja, turnir je imao i turistički aspekt s obzirom da je u Vogošći nastupio veliki broj učesnica iz zemalja okruženja. Također još jednom je dokazano da Olimp radi na afirmaciji gimnastike, na masovnom uključenju u ovaj sport, te na njegovom razvoju.

Za mnoge klubove ovim turnirom počinje takmičarska sezona. Za gimnastičarke Olimp-a ovo je bio posljednji test pred nastup na turniru u Budvi narednog vikenda, bore se za normu za Evropsku olimpijadu mladih u Bistrici koje bi se trebalo održati u junu, kao i za mediteranske igre 2022. godine.

Članice Olimp-a su ostvarile sljedeće rezultate:

Sara Bejdić 3.mjesto (lopta), 4.mjesto(traka), Emela Hodžić 3.mjesto (obruč), Esma Kožljak 3.mjesto (obruč), Ilhana Pojata 3.mjesto (lopta i obruč). U grupnim vježbama najmlađe članice Olimp-a 2014. i 2016. godišta zauzele su prvo mjesto.

Ovim turnirom čuvamo uspomenu na heroinu Ševalu Mujić, sportistkinju koja je tokom odbrambemo-oslobodilačkog rata u BiH poginula kao borac Armije Republike Bosne i Hercegovine.