Naslovnica VIJESTI INFO IZGRADNJOM PRVE TRANSVERZALE RIJEŠITI PROBLEM SAOBRAĆAJNIH GUŽVI U VOGOŠĆI

IZGRADNJOM PRVE TRANSVERZALE RIJEŠITI PROBLEM SAOBRAĆAJNIH GUŽVI U VOGOŠĆI

886

Dnevno kroz općinu Vogošća prođe oko 25 000 vozila. Problem saobraćajnih gužvi, posebno u jutarnjim i popodnevnim satima jedino je moguće riješiti najavljenom izgradnjom Prve transverzale. Radovi bi trebali početi u 2018. godini, nakon što se riješe imovino – pravni odnosi koji su u nadležnosti KS. Sredstva za početak radova najvećim dijelom su osigurana, tako da se očekuje da će druga faza projekta od naselja Bare do naselja Hotonj početi naredne godine. Radovi predviđaju i izgradnju tunela kroz Kobilju Glavu.

U Općini Vogošća problem saobraćajnih gužvi nastoji se riješiti i najavljenom izgradnjom raskrsnica sa kružnim tokom. Idejna rješenja projekata već su predstavljena. Planirana je izgradnja tri kružna toka: kod Vogošćanske petlje, na ulazu u Vogošću kod hotela „Sunce“ i na raskrsnici prema preduzeću „Pretis“.

Najavljeni projketi su od šireg zančaja, ne samo za općinu Vogošća i Kanton Sarajevo, već i za cijelu BiH, jer će se izgradnjom modernih saobraćajnica u znatnoj mjeri smanjiti svakodnevne saobraćajne gužve na ulazu i izlazu u glavni grad BiH.