Naslovnica VIJESTI INFO DANAS JE SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

DANAS JE SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

20

Cilj obilježavanja Dana slobode medija je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, u fokusu su smanjena prava medijskih radnika, otkazi i nedostatak institucionalne podrške, kaže Fedžad Forto generalni sekretar Društva novinara BiH.

Dodaje da su se mediji našli u velikom ekonomskom problemu, kao i to da su brojne institucije koristile pandemiju korona virusa da ograniče pristup informacijama koristeći pri tome različite izgovore. U današnjem društvu i dalje je prisutno verbalno nasilje, a bilježe se i fizički napadi na novinare. Forto posebno čestita novinarima na hrabrosti da otkrivaju različite afere i malverzacije.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Opće skupštine UNESCO-a iz 1991. godine. Neovisno i slobodno izvještavanje medija danas je važnije nego ikad, ali sloboda medija i dalje je ugrožena. Novinari i dalje rade u teškim uslovima, pod sve većim financijskim i političkim pritiskom i nadzorom te im zbog njihova rada prijete proizvoljne zatvorske kazne ili nasilje. Prema podacima Promatračke skupine UNESCO-a u svijetu je od 2020. ubijeno 76 novinara, a mnogi su uhapšeni, uznemiravani ili im se prijeti. Posebno je zabrinjavajuće rodno uvjetovano nasilje usmjereno na novinarke.