Naslovnica VIJESTI INFO ZDRAVSTVENE KORISTI POSTA

ZDRAVSTVENE KORISTI POSTA

120

U novije vrijeme sve je više ozbiljnih medicinskih studija koje potvrđuju koristi islamskog posta po zdravlje ljudi.  Post je prirodna detoksikacija kojom se svi organi i sve stanice čiste od štetnih tvari i obnavljaju.

S medicinskog aspekta post je jedna od najstarijih metoda liječenja i oču­vanja zdravlja, čiju dobrobit na organizam potvrđuju  novija istraživanja  i studije provedene u medicinskim  ustanovama na Zapadu koje sve češće u  liječenju pacijenata  uvode terapije liječenja postom.

Dr. Rusmir Gadžo kaže: „Najveće prednosti posta su to što se organizam odmara, obnavlja, oslobađa pretjerivanja, toksina i viškova koji se nakupljaju tokom godine. Određene grupe vjernika su oslobođene posta, poput onih sa zdravstvenih poteškoćama kojima post može dodatno naškoditi“ .

Kao i prethodnih godina, Ramazan je ove godine u proljetnom periodu. Vjernici se  od jela i pića suzdržavaju duži dio dana zbog čega  se za iftar preporučuju laganija jela, vodeći računa o hadiskoj preporuci tri trećine – trećina vazduh, trećina tečnost i jedna trećina hrana.