Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE SAHAN: RAZVOJNI POTENCIJALI KULTURNOG TURIZMA U VOGOŠĆI

UDRUŽENJE SAHAN: RAZVOJNI POTENCIJALI KULTURNOG TURIZMA U VOGOŠĆI

237

Zahvaljujući podršci Turističke zajednice KS članice vogošćanskog Udruženja Sahan uspješno su realizovale još jedan projekat, čija  završnica je upriličena u hotelu Sunce. Riječ je o projektu „Razvojni potencijali kulturnog turizma u Vogošći”, a kroz koji se želi promovisati Vogošća kao dio turističke ponude glavnog grada BiH.  Centralni dio završne manifestacije bila je revija narodnih nošnji koje su iznijeli i publici pokazali  članovi KUD Vogošća i članice Udruženja „Sahan“.

O bogatstvu narodnih nošnji, njihovoj ljepoti i historiji koju kriju u svakoj šari, koloritu boja, maštovitost i kreativnost naših predaka, materijalima, sličnostima  i razlikama, utkanim  u nošnje bh. naroda, govorio je član KUD Vogošća, koreograf  Vedad Smajlović.  Istoga dana održana je i izložba rukotvorina vrijednih članica udruženja.

Muzički dio programa realizovali su Amar Ferhatović i Davud Dučić, članovi ansambla Nota. Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa i tradicije “Sahan” je osnovano je 2016. godine i od tada do danas  uspješno provodi svoju misiju, realizujući projekte. Kroz različite radionice prošle su stotine žena, održana su brojna predavanja, okrugli stolovi i niz panel diskusija.  Teško je nabrojati sve što je urađeno u proteklih  šest  godina u Vogošći i drugim općinama.  Zahvaljujući saradnji Udruženja Sahan i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Vogošća je ove godine uvrštena u  kalendar zimskih dešavanja  Sarajevo 2022/2023.