Naslovnica VIJESTI INFO ZBOG SUŠE POSKUPJELO VOĆE I POVRĆE NA PIJACAMA

ZBOG SUŠE POSKUPJELO VOĆE I POVRĆE NA PIJACAMA

278

Situacija sa ovogodišnjom poljoprivrednom proizvodnjom koja je znatno umanjena i ispod očekivanja utjecala je da su već sada cijene voća i povrća i dva puta veće. Prodavači na pijaci kažu da se ovih dana najviše prodaje lubenica, ali da su zbog poskupljenja cijene kod dobavaljača i oni ponovo povisili cijenu na 0.60 odnosno 0.70 KM za kilogram. Iako je cijena samo prije nekoliko dana bila 0.40 KM. Do nekih poljoprivrednih proizvoda veoma je teško doći, poput kukuruza, kojeg jednostavno nema jer je suša uglavnom uništila polja kukuruza u Semberiji. Suad Bešić, prodavač na pijaci kaže da je nekoliko dana išao u Bijeljinu kako bi nabavio kukuruz i nabavna cijena mu je veoma visoka. Osim kukuruza i drugo voće i povrće je poskupilo.
Iako je polovina augusta već se na tezgama mogu naći paprike roge, patlidžan i drugo povrće od kojeg građani spremaju zimnicu. Cijena paprika je 2,50 KM za kilogram., a patlidžana 1,50 KM. Prodavači na pijaci ne znaju kako će se kasnije cijene kretati ali s obzirom na trenutne nabavne cijene veoma su zabrinuti i izražavaju sumnju da će se isplatiti i njima nabavljati povrće koje niko neće moći kupiti zbog previsoke cijene.
Kupci koje smo zatekli na pijaci na ulazu u bivšu fabriku Pretis zadovoljni su ponudom, a primjetili su da su cijene nešto više. Za sada kupuju uglavnom sezonsko voće.