Naslovnica VIJESTI INFO ZBOG MODERNIH TEHNOLOGIJA KLASIČNA FOTOGRAFIJA IZLAZI IZ UPOTREBE

ZBOG MODERNIH TEHNOLOGIJA KLASIČNA FOTOGRAFIJA IZLAZI IZ UPOTREBE

262

Pronaći stare albume i prelistavati fotografije koje se ljubomorno čuvaju godinama uvijek kod svih probudi lijepa osjećanja. Nažalost klasična fotografija nestaje jer je moderno vrijeme, vrijeme novih tehnologija, prednost dalo digitalnim fotografijama.

Vogošćanka Zumra Livadić, jedna je od fotografkinja sa najdužim stažom ne samo u Vogošći nego i šire, pomalo sjetno govori o nekim ranijim predigitalnim vremenima, kada je fotografski zanat bio cjenjeniji, kada se fotografija čuvala  i imala jednu posebnu vrijednost.

“Digitalni aparati, pametni telefoni sa integrisanim kamerama, učinili su digitalnu fotografiju dostupnom svima,  međutim klasični način slikanja i onaj osjećaj iščekivanja i radoznalost, šta smo snimili na film i kakve će fotografije “ispasti”  je nezamjenjiv. Ja više volim staru fotografiju, trajne su i ostaju iza nas. Digitalne se čuvaju u memorijama telefona, kompjutera, nije to to.” – kaže Zumra.

Okom njenog objektiva tokom svoje  fotografske  karijere  ispratila je  generacije maturanata, zabilježila brojne svadbe, rođendane, podijelila  sve lijepe i manje lijepe trenutke velikog broja Vogošćana.

“Najviše volim slikati svadbe, to je nekako budućnost.” – dodaje Zumra Livadić.

Činjenica je da digitalizacija ima ogroman uticaj na fotografiju i da u onoj klasičnoj formi ona neće opstati. Također činjenica je i da stvaranje lijepih uspomena nije moguće bez fotografije, bez obzira je li slikana starim ili novim načinom.