Naslovnica VIJESTI INFO UZ JULSKE PENZIJE DANAS ISPLATA I JEDNOKRATNE POMOĆI U IZNOSU OD 100KM

UZ JULSKE PENZIJE DANAS ISPLATA I JEDNOKRATNE POMOĆI U IZNOSU OD 100KM

179

Danas je na prostoru Federacije BiH počela  isplata penzija za mjesec juli, a uz to  prema Uredbi Vlade Federacije, 363.430 korisnika penzije s prebivalištem u BiH, koji su zatečeni u isplati, primiti i jednokratni iznos penzije u visini od 100 KM.

Ovu jednokratnu novčanu pomoć neće primiti oko 70.000 penzionera, oni koji su u radnom odnosu, kao i oni koji u vrijeme podjele ove naknade nemaju prebavilište u BiH.

Sinan Bešlija predsjednik vogošćanskog udruženja penzionera kaže da osobe treće životne dobi uglavnom preživljavaju od penzije do penzije jer više od 60% vogošćanskih penzionera živi od minimalne penzije.  Pitali smo vogošćanske penzionere koliko im znači jednokratna pomoć od 100 KM i za šta će ga potrošiti, a mišljenja su im podijeljena.

Većina naših sugrađana nezadovoljna je svojim statusom  i jedva spaja kraj s krajem.  Penzioneri kažu da je nemoguće živjeti sa  penzijom  i da im je jednokratna pomoć od 100 KM od velikog značaja. Najviše troše na lijekove i osnovne životne namirnice. Razloga za zadovoljstvo nema jer većina penzionera živi od minimalne penzije, a  uz sve to poskupljenja osnovnih životnih namirnica dodatno otežavaju situaciju.