Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE LJUBITELJA SEVDAHA “SEVDALINKA” U PROŠLOJ GODINI REALIZOVALO SVE PLANIRANE AKTIVNOSTI

UDRUŽENJE LJUBITELJA SEVDAHA “SEVDALINKA” U PROŠLOJ GODINI REALIZOVALO SVE PLANIRANE AKTIVNOSTI

95

Udruženje ljubitelja sevdaha  „Sevdalinka“ je osnovano 2018.godine na podrućju Općine Vogošća, sa sjedištem u prostorijama Fakulteta za upravu u Vogošći. Ovo udruženje okuplja zaljubljenike sevdalinke iz regiona i šire. To su interpretatori, muzičari, pisci, autori, umjetnici koji njeguju i čuvaju našu bosanskohercegovačku tradiciju, a prvenstveno pjesmu sevdalinku. Udruženje ljubitelja sevdaha u protekloj godini, uz poštivanje svih epidemioloških mjera  realizovalo sve planirane aktivnosti.

Učestvovali su kao suorganizatori 2.festivala sevdalinke „Mostar“ u Potocima. U okviru vogošćanskih dana otvorili su manifestaciju sa koncertom sevdaha. Članovi ovog Udruženja učestvovali su na 3.festivalu sevdalinke u Mostaru. Također, učestvovali su na koncertu sevdaha Ilidža sa KUD Ilidža. Uzeli su učešće i na koncertu sevdaha u Livnu. Uz finansijsku i materijalnu podršku Općine Vogošća  i općinskog načelnika Edina Smajića, kao i AMUS-a, uradili su novi CD pjesama pod nazivom „Na krilima sevdaha“ na kojem se nalazi 20 novih pjesama, pisanih i komponovanih u duhu sevdaha  čiji su autori tekstova, melodija i aranžmana članovi ovog Udruženja i isti su promovisali 24.12.2021.godine  u JU KSC Vogošća u saradnji sa KUD Vogošća. Nekoliko članova Udruženja ljubitelja sevdaha  učestvovalo je na festivalu u Tuzli, Bihaću, kao i na mnogobrojnim radio i TV emisijama širom BiH.

Radni sastanci UO Udruženja ljubitelja sevdaha su se održavali po potrebi, kao i slobodna radna druženja poštujući epidemiološke mjere. Iz Udruženja ističu, da u narednom periodu imaju puno planova i novih ideja koje će nastojati realizovati i koje će biti jedan veliki doprinos u očuvanju i njegovanju tradicionalne pjesme sevdalinke.