Naslovnica VIJESTI INFO UČENICI OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽAVAJU MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG...

UČENICI OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽAVAJU MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

89

Učenici Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“ kroz realizaciju brojnih aktivnosti u mjesecu februaru obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. U aktivnosti obilježavanja uključeni su svi učenici ove škole. Učiteljice i nastavnice svakodnevno razgovaraju sa učenicima o vršnjačkom nasilju i posljedicama koje ono ostavlja na pojedinca.

Vrijedna dječica su i ovaj put uz pomoć svojih učiteljica i nastavnica izradili plakate i panoe, te se na taj način pridružili milionima ljudi širom svijeta koji obilježavaju ovaj dan. U razgovoru sa mališanima saznali smo da u ovoj školi nema vršnjačkog nasilja i da ovdje vlada drugarstvo, sreća i ljubav.

Ovim programom podiže se  svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece. Ovim su djeca ipak pokazala da je prijateljstvo najvažnije, te su nam prilikom susreta rekli da će uvijek biti drugari ma u kakvoj se situaciji našli.