Naslovnica VIJESTI INFO ŠTA PUŠAČI I ONI KOJI TO NISU MISLE O NAJAVLJENOM ZAKONU O...

ŠTA PUŠAČI I ONI KOJI TO NISU MISLE O NAJAVLJENOM ZAKONU O ZABRANI PUŠENJA NA JAVNIM MJESTIMA?

37

Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila je prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana. Prema najavi ovaj zakon pred zastupnicima trebao bi se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja bi se trebala održati 26. maja.

Naime, predloženim zakonskim rješenjem predlaže se potpuna zabrana pušenja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca. Član 5. predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane je riječ. Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl. Također zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Zakonom je predviđeno da se kaznom do 5.000 KM kazni pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana, a fizičko lice koje konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

Naše sugrađane smo pitali šta misle o prijedlogu Zakona i na naše iznenađenje od većine dobili potvrdu da se slažu s njim. Također, smatraju da će se usvajanje prijedloga Zakona odraziti na privrednike, prije svega ugostitelje i vlasnike kafića.