Naslovnica VIJESTI INFO U OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ INKLUZIVNI MOBILNI TIM PRUŽA PODRŠKU U OBRAZOVANJU...

U OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ INKLUZIVNI MOBILNI TIM PRUŽA PODRŠKU U OBRAZOVANJU DJECE SA POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

90

Inkluzivno obrazovanje odnosi se na uključivanje djece sa raznim oblicima poteškoća  u razvoju u redovan vaspitno – obrazovni sistem. U OŠ „Mirsad Prnjavorac“ stručni inkluzivni mobilni tim koji se sastoji od psihologa, defektologa i logopeda, već drugu godinu pruža podršku u  obrazovanju i edukaciji djece sa poteškoćama u razvoju.

Romana Halilović, logoped pored edukacijskog programa, istakla je važnost i dodatnih odgojno – obrazovnih programa koji se realizuju  kroz savjetovanje i edukaciju. Halilović je pojasnila da je povećan broj djece sa poteškoćama u razvoju u odnosu na prijašnji period Različite potrebe vih učenika moraju biti uvaženi a pored programske podrške, psiholog Lutvija Sirćo napominje da je iznimno značajna saradanja roditelja i nastavnika sa stručnim  mobilnim timom, kako bi djeci bilo pruženo što bolje i kvalitetnije obrazovanje.

Inkluzivni mobilni timovi osim u OŠ „Mirsad Prnjavorac“ u Vogošći, djeci sa poteškoćama u razvoju podršku pružaju i u predškolskoj ustanovi –  vrtiću „Trešnjica“ kao i u OŠ „Porodice ef. Ramić“ u Semizovcu.