Naslovnica VIJESTI INFO ŠA'BAN – MJESEC DOBROVOLJNOG POSTA

ŠA'BAN – MJESEC DOBROVOLJNOG POSTA

58

Ša’ban, osmi mjesec hidžretskog kalendara, je predramazanski mjesec. On nam najavljuje skori dolazak mubarek ramazana. U njemu se preporučuje dobrovoljni post koji je praktikovao i Poslanik, s.a.v.s. Prenosi se u hadisima:
“Ebu Seleme prenosi da je pitao Aišu, r.a., o (dobrovoljnom) postu Allahovog Poslanika. Rekla je: Postio bi toliko da smo govorili da neće nikako prekidati post. Prekidao bi toliko da smo govorili da neće nikako postiti. Međutim, nisam vidjela da je i jedan mjesec u potpunosti postio osim ramazana, a nisam ga vidjela da je od dobrovoljnog posta postio više negoli u ša’banu.“( Buhari)
“Aiša, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., postio cijeli ša’ban. Ona mu je rekla: O Allahov Poslaniče, tebi je najdraže da postiš ša’ban? On reče: Allah tog mjeseca određuje ko će te godine umrijeti, pa bih volio da mi dođe edžel dok postim.” (Ebu Ja’la)
“Pitao je Enes, r.a., Poslanika, s.a.v.s., koji je post najbolji? Post u ša’banu – odgovorio je Muhammed, s.a.v.s., jer se time odaje počast ramazanu. A kada je najbolje dijeliti sadaku – upitao je Enes. U mjesecu ramazanu – odgovorio je Muhammed, s.a.v.s.” (Tirmizi)
Ovaj nafile post gotovo cijelog ša’bana odnosio se na Poslanika, s.a.v.s., a na nama je da ga praktikujemo u prvoj polovini ša’bana, završavajući ga sa “bijelim danima” (13., 14. i 15. dan) koje je inače lijepo postiti u svakom hidžretskom mjesecu. Prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Kada preostane pola ša’bana, nemojte (više) postiti.” (Tirmizi – hasenun sahih) Znači, sve je podređeno glavnom cilju da se što bolje i fizički i duhovno dočekaju dani obaveznog posta u mjesecu ramazanu.