Naslovnica VIJESTI INFO PRIRODNO JAČANJE ORGANIZMA UVIJEK NAJBOLJA PREVENTIVA SVAKE BOLESTI

PRIRODNO JAČANJE ORGANIZMA UVIJEK NAJBOLJA PREVENTIVA SVAKE BOLESTI

103

BiH se  još uvijek može  pohvaliti zdravom prirodom, čistim  vodama, zrakom, šumskim  i livadskim prostranstvima.  Na ovom tlu raste mnoštvu ljekovitih biljaka. Liječenje biljem i njihovo korištenje u obliku čaja, obloga, tinkture i eteričnih ulja  poznato je od  davnina.  Pandemija koronavirusa nametnula je niz ograničenja, ovog ljeta odlazak u prirodu je možda jedini i najbolji izbor za odmor i  može biti višestruko koristan, relaksaciju, druženje i sakupljanje ljekovitog bilja, šumskog voća, cvijeća.   

Sadika Avdić, liječnica homeopatije i fitoterapeutkinja, u cilju očuvanja vlastitog zdravlja preporučuje odlazak u prirodu, duge šetnje kojima se pojačava fizička aktivnost, sakupljanje i proučavanje ljekovitog bilja, što se može postati korisna zanimacija i hobi.   U  borbi protiv virusa COVID-19, struka još nije našla prave odgovore, ali je jedinstvenog stava da zdrav organizam sa jakim imunim sistemom skoro da nema šansu da oboli, ili su simptomi i posljedice znatno blaži. Zato se korištenje ljekovitog bilja i šumskog bobičastog voća, te voća i povrća uopšte preporučuje kao najbolja preventiva uvijek.

Za dobar početak dana Sedika preporučuje čajnu mješavinu, majčine dušice i malo stabla borovnice, ustvari ono što će vam najbolje prijati. Majčina dušica se bere sada i odlična je za kompletno čišćenje organizma i ima antiseptičko djelovanje, mirisna čajna mješavina sa limunom i medom prija tokom cijelog dana.

Stručnjaci kažu da život u skladu sa prirodom i optimističnijim posmatranjem  stvari u životu  ima nevjerovatno dobro djelovanje na zdravlje čovjeka.  Šetnja prirodom i  branje majčine dušice, kunice, kantariona… je posebno uživanje,  miris bilja koje se suši je izvrsna inhalacijska blagodat, a o koristima  biljnih  čajeva bilo da se piju zbog  zdravlja ili ćejfa  suvišno je govoriti.