Naslovnica VIJESTI INFO SJEĆANJE NA BITKU ZA UGORSKO: OBILJEŽENA GODIŠNJICA

SJEĆANJE NA BITKU ZA UGORSKO: OBILJEŽENA GODIŠNJICA

135

Napadi agresora na ovaj dio sarajevskog ratišta bili su svakodnevni i pažljivo pripremani. Sjećanje na bitku za Ugorsko, u organizaciji Udruženja RVI Općine Vogošća, ujedno je i obilježavanje odbrane Sarajeva jer se radilo o strateški važnom području. Iz ovog Udruženja zahvalili su svima na dolasku u Ugorsko a posebna zahvalnost upućena je porodici Pašalić koja je poklonila dio zemljišta za izgradnju spomen obilježja.

Ova bitka je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. O tome govori i činjenica da su napadi agresorskih snaga bili izuzetno žestoki i pažljivo pripremani na ovom dijelu vogošćanskog ratišta. Braniocima je, međutim bilo jasno da Ugorsko ne smije pasti. U julu 1993.godine heroji Ugorskog su privremeno izgubljene linije u roku od nekoliko dana već vratili i uspjeli da ih održe protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Edin Smajić koji je govorio o strateškom značaju Ugorskog . Tom prilikom je istakao da se herojima koji su položili živote nikada ne možemo odužiti, ali da možemo raditi najbolje što možemo i čuvati sjećanje na njihovo herojstvo, istakavši kako su linije na vogošćanskom ratištu bile linije heroja. Izrazio je zadovoljstvo što su sva mjesta značajnih bitaka obilježena spomen obilježjima i kvalitetnim manifestacijama.
Na spomen obilježje delegacije su položile cvijeće i proučile fatihu, a literarnim radovima doprinos sjećanju na bitke vođene u ovom vogošćanskom naselju dali su Sajra Omerspahić, Merima Kadrić i Jasmin Husejnović.

Dolaskom u Ugorsko svaki pojedinac pokazao je da je i čuvar sjećanja i stražar koji će bitku vođenu prije 27 godina kao i sve druge bitke za državu BiH, sačuvati od zaborava. Ugorsko i mnoga druga mjesta su prilika da sadašnjost ukaže na važnost čuvanja historije vezane za odbranu od agresije. Moramo odavati dužno poštovanje sinovima BiH koji su svoje živote dali za slobodu kojom se danas korača. Sjećanjem na herojsko Ugorsko zadužili su nas mnogi borci.