Naslovnica VIJESTI INFO POVEĆAVA SE BROJ OBOLJELIH OD DIJABETESA

POVEĆAVA SE BROJ OBOLJELIH OD DIJABETESA

99

Dijabetes spada među deset vodećih bolesti koje  uzrokuju smrtnost u svijetu. Više je riziko faktora koji uzrokuju dijabetes poput pretilosti, nezdrave ishrane, stresa, ali i genetskog naslijeđa.

U liječenju šećerne bolesti važnu ulogu imaju i bolesnik i članovi njegove porodice.  Važno je oboljele educirati o šećernoj bolesti. Prevencija šećerne bolesti podrazumijeva regulisanje tjelesne težine usvajanje i prakticiranje zdravih životnih stilova što je uostalom preduslov za prevenciju mnogih bolesti pa tako i dijabetesa kazala nam je dr. Lamija Hadžiosmanović-Kolar, dijabetolog u DZ Vogošća.

Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u BiH od 1.000 stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još uvijek ne znaju da imaju šećernu bolest. Simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.