Naslovnica VIJESTI INFO POLAZNICI EDUKACIJA “ZDRAVOG ODRASTANJA” ŠIJU NARODNE NOŠNJE

POLAZNICI EDUKACIJA “ZDRAVOG ODRASTANJA” ŠIJU NARODNE NOŠNJE

219

Semizovačko Udruženje za pomoć i podršku djeci i mladima “Zdravo odrastanje” sa radom je počelo prije četiri godine. Jedan za drugim su se nizali projekti i danas se mogu pohvaliti stotinama održanih radionica, brojnim polaznicima i novim stečenim vještinama i znanjima koje su odnijeli sa sobom. Djevojčice i djecaci su  učili o zdravim životnim navikama, očuvanju okoline, važnosti sporta,  obilježili značajne datume i tako redom.  Sada su zaokupljeni radionicama na kojima djeca uče o bogatstvu BH tradicije, praveći šnitove i  šijući narodne nošnje.

Učiteljica Lejla Omeragić, predsjednica udruženja,   kaže da je atmosfera na  kreativnio-edukativnim radionicama uvijek fantastična, veselo je  i zabavno, ali se i vrijedno radi i uči bez opterećenja. Kroz projekat čuvanje nematerijalne kulturne  tradicije  učili su vrijednosti našeg nasljeđa,  narodnim nošnjama. Pa su tako saznavali od kojih materijala se izrađuju, kako izgledaju gdje se koja nosi itd. Takođr ovakve radionice pomaži i boljem razvoju fine motorike i preciznosti kod djece, a dodatno je i to da su manje zaokupljeni IT tehnologijom te da više vremena provode sa vršnjacima.

Udruženja je formirano sa jasnim ciljem,  dati djeci šansu da zdravo rastu i nauče šta to znači u punom smislu te riječi.  Kroz radionice uče se igrama koje pozitivno utiču  na njihov razvoj, kako da se zdravo hrane i uopće  žive i odrastaju što zdravije.