Naslovnica VIJESTI INFO KOMPANIJA “RCB NANOTEHNOLOGIJA” U VOGOŠĆI USKORO OTVARA NOVA RADNA MJESTA I POČINJE...

KOMPANIJA “RCB NANOTEHNOLOGIJA” U VOGOŠĆI USKORO OTVARA NOVA RADNA MJESTA I POČINJE PRERADU PERLIRANOG KARBONA KOJI NIJE ŠTETAN PO OKOLIŠ I ZDRAVLJE LJUDI

2781

Na lokalitetu Stare industrijske zone u Vogošći uz postojeće privredne subjekte, od prije dvije godine nalazi se još jedna kompanija. „RCB Nanotehnologija“ osnovala je Tehnički razvojni centar za preradu perliranog karbona koji ima široku primjenu u građevinarstvu i industriji. Sve potrebne saglasnosti za otvaranje kompanije i početak proizvodnje izdate su u Općini Vogošća, a također su prikupljaju i sve druge dozvole kako bi se radilo u skladu sa svim tehničkim i ekološkim standardima.

Tehnologija izdvajanja crnog karbona patentirana je u Njemačkoj i nije štetna po zdravlje ljudi i okoliš, izjavila je direktorica kompanije Hanadi Džabić, koja je naglasila da će se u Vogošći raditi samo konačni i naručeni proizvod bez procesa koji zagađuju okolinu, jer je nafta osnova sirovina za dobijanje crnog karbona.

Trenutno je u ovoj komaniji zaposleno 30- tak radnika, a kada se naredne godine krene sa proizvodnjom planirano je otvaranje još 100 radnih mjesta. Uskoro će početi i opremanje stare hale nekadašnjeg  TAS- a u kojoj će se nalaziti najsavremenija oprema i laboratorija u ovom dijelu Evrope. Ovom višemilionskom investicijom naša općina postaje centar razvoja novih tehnologija i održive budućnosti koja počinje upravo ovdje u Vogošći.