Naslovnica VIJESTI INFO PLASTENICI KOD LILE PUNI SOČNIH I ZDRAVIH PLODOVA

PLASTENICI KOD LILE PUNI SOČNIH I ZDRAVIH PLODOVA

837

Poljoprivredna proizvodnja na neki način oduvijek je bila želja našoj sugrađanki Elviri Delalić Lili kako je svi u Vogošći a i šire oslovljavaju. Sticajem okolnosti život je odveo na drugu stranu, u trgovinu.  Ni tu se nije zadržala sve vrijeme, život je htio da se oproba u različitim djelatnostima. Bilo je uspješnih i manje uspješnih izleta, trgovina je ostala primarna. Pandemija korona virusa vratila je mladalačkim idejama, pa se tako upustila u plasteničku proizvodnju. Na svom imanju na Kobiljoj Glavi podigla je tri plastenika u  kojima uzgaja različite sezonske kulture.

Biljke su pune zdravih plodova, bez hemije i pesticida.  Hrabro je krenula od nule i prije  dvije  godine montiran je prvi plastenik, ubrzo drugi, a ove godine i treći. Tako je počela njena poljoprivredna priča. Rizikovala je jer nije  imala šta da izgubiti. Vjerovala je u sebe i ljude koji su joj kada je zatrebalo pomogli savjetima, ili isfrezat, postavit sistem i slično, ostalo sve je na plećima ove vrijedne žene i za sada dobro joj  ide. Posla ima, treba poranit i okasnit, ali  ima i koristi, pa se ne žali zbog uloženog truda.

I dok veliki broj vlasnika seoskih imanja traže način da zarade koji dinar radeći kod drugih, ovakvi primjeri govore da se proizvodnjom  na vlastitom imanju za  kratko vrijeme može postići  mnogo.