Naslovnica VIJESTI INFO OMLADINSKO UDRUŽENJE “PLEMENITO SRCE” UBIRE PRVE PLODOVE SA VLASTITE PLANTAŽE MALINA

OMLADINSKO UDRUŽENJE “PLEMENITO SRCE” UBIRE PRVE PLODOVE SA VLASTITE PLANTAŽE MALINA

212

“Uzgoj malina kao oblik samofinansiranja aktivnosti pomoći učenicima i njihovim porodicama” projekat je koji pokrenulo Omladinsko udruženje “Plemenito srce” pomoću kojeg želi finansirati sve aktivnosti koje provodi ovo Udruženje.

Iako je od ideje do realizacije prošlo nešto više od dvije godine, članovi Udruženja nisu odustajali u svojoj namjeri da projekat realizuju u potpunosti, pomoću kojeg žele obezbijediti solidnu sezonsku zaradu porodicama učenika koje se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

Uzgoj malina projekat je koji zahtjeva mnogo fizičkog rada , ali ni to nije pokolebalo članove Udruženja da daju sdoprinos svojoj lokalnoj zajednici.

Trenutno su u toku radovi na okopavanju i orezivanju sadnica, a prema riječima predsjednika “Plemenitog srca”, Mirze Išerića, već za desetak dana očekuju i prve zrele plodove maline, a sljedeće godine nadaju se 100% urodu.MALINE1

Kako ističe agronom i jedan od osnivača Omladinskog udruženja “Plemenito srce”, Zakira Šogolja, vrlo je bitno da se u narednih nekoliko dana okopaju sadnice, kako bi bile spremne za postavljanje stubova koji nedostaju, i za koje se još nisu našli donatori.

Zasadom jednog hektara maline OU “Plemenito srce” ima za cilj da finansira ostale projekte Udruženja, kao što je đačka užina i školski pribor, a ukoliko projekat uspije u potpunosti cilj im je da obezbijede i stipendije za učenike slabijeg imovinskog stanja.