Naslovnica VIJESTI INFO NASTAVLJENO DEMINIRANJE NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA

NASTAVLJENO DEMINIRANJE NA PODRUČJU OPĆINE VOGOŠĆA

44

Sa poboljšanjem vremenskih prilika nastavljeno je deminiranje na području općine Vogošća. Demineri rade na dvije lokacije na brdu Žuč i jednoj koja se nalazi na području MZ Gora. Na projektima su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite, Oružanih snaga BiH  i Centra za obuku pasa.

“Izlazak deminera na teren opravdao je sumnje o postojanju zaostalih ubojnih sredstava. Pronađene su određene količine i biće uništene na način kako je to predviđeno.” – rekao je Nermin Hajro, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, u izjavi za TV Vogošća.

Iako je planirano da radovi do sada najvećim dijelom ili potpuno budu završeni, nažalost nepovoljne vremenske prilike (posebno posljednji snijeg) te situacija sa pandemijom COVID-19 uslovila je  pomjeranje rokova. Prema sadašnjim prognozama posao bi trebao biti završen polovinom ove godine, što će opet u značajnoj mjeri zavisiti od već spomenutih faktora. Ukoliko sve bude teklo prema planu u šestom, eventualno sedmom mjesecu, općina Vogošća bi trebala biti proglašena općinom bez mina.