Naslovnica VIJESTI INFO NASTAVLJAJU SE RADOVI NA DEMINIRANJU PROJEKTA “KUTA” NA LOKALITETU ŽUČI

NASTAVLJAJU SE RADOVI NA DEMINIRANJU PROJEKTA “KUTA” NA LOKALITETU ŽUČI

232

Danas su nastavljeni radovi na deminiranju projekata Kuta 1, Kuta 2 i Kuta 3, na lokalitetu brda Žuč. Radove izvode deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite, metodom tehničkog izviđanja, uz upotrebu mašina za mašinsko deminiranje, gdje to dozvoljava teren.

Muamer Husilović šef odsjeka za deminiranje u FUCZ, kazao je da ukupna površina koja će se deminirati je 200.000 m2, odnosno četiri projektna zadatka. Uglavnom će se raditi manuelnom metodom, a jedan dio zadatka i sa specijalno obučenim psima. Također ističe da u BiH nema sličnih zadataka i da je ovaj zadatak specifičan i težak, ali prioritet je sigurnost i kvalitet na prvom mjestu.

Lokalitet su obišli i predstavnici Općine Vogošća. Nermin Hajro, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Vogošća istakao je da je ovo dio programa “Sarajevo bez mina 2020” koji je najveći pojedinačni projekt deminiranja, i kojim je obuhvaćeno pet Općina u Kantonu Sarajevo, među kojima je i Općina Vogošća.

Planirano je da 2020. godine proglase Općinu Vogošća bez mina. Završetak radova se očekuje krajem sezone deminiranja tekuće godine.