Naslovnica VIJESTI INFO NA GRABLJIVOJ NJIVI OBILJEŽENA 81. GODIŠNJICA POLASKA LEGENDARNOG IGMANSKOG MARŠA

NA GRABLJIVOJ NJIVI OBILJEŽENA 81. GODIŠNJICA POLASKA LEGENDARNOG IGMANSKOG MARŠA

329

U organizaciji udruženja “Antifašista i boraca NOR-a” Vogošća, u subotu 21. januara je obilježena 81. godišnjica polaska Igmanskog marša i sjećanje na formiranje prve partizanske “Crnovrške čete”. Na obnovljenom trgu u ulici Spasoja Blagovčanina, gdje se nalazi spomen obilježje učesnicima Igmanskog marša, predstavnici Općine Vogošća i udruženja položili su cvijeće i odali počast hrabrosti i istrajnosti svima onima koji su u januaru 1942. godine krenuli put Igmana prema slobodnoj teritoriji.

Prisutnima se obratio načelnik Zijad Kadrić pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu koji je govorio o vrijednostima očuvanja perioda NOR-a, te se zahvalio svima koji su došli i koji su spremni da učestvuju u manifestacijama i na taj način pokažu da im je stalo do svih vrijednosti iz prethodnog perioda.

Druženje je nastavljeno na lokalitetu Grabljive njive gdje su se okupili učesnici marševske kolone kojima niske temperature i snježne padavine nisu bile prepreka da pješke pređu dionicu dugu 5 kilometara.

“Igmanski marš” izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji. Bio je to jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.