Naslovnica VIJESTI INFO MUHAREM FIŠO, MINISTAR ZA BORAČKA PITANJA KANTONA SARAJEVO, NAJAVIO NASTAVAK SARADNJE SA...

MUHAREM FIŠO, MINISTAR ZA BORAČKA PITANJA KANTONA SARAJEVO, NAJAVIO NASTAVAK SARADNJE SA OPĆINOM VOGOŠĆA

347

u Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo trenutno se provodi nekoliko projekata. U razgovoru sa našom ekipom Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, pojasnio nam je kako je Program mjere za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo pilot projekat koji ima za cilj resocijalizaciju pripadnika boračke populacije kako bi živjeli od vlastitog rada a ne da čekaju socijalnu pomoć.

Ugovore o nabavci, transportu, isporuci i montaži sistema za navodnjavanje sadnica malina i plastenika su potpisani, u okviru programa mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2016.godinu, koji je na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja usvojila Vlada Kantona Sarajevo, predviđeno je da se udruživanjem kroz boračke zadruge u poljoprivrednoj proizvodnji, zaposle borci i njihove porodice.

“Za ovu namjenu resorno ministarstvo je predvidjelo 500.000 KM , a sve sa ciljem stvaranja uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada, tamo gdje za to postoje uslovi”, pojasnio je ministar Fišo te dodao kako je svrha ovog programa razvijanje svijesti o potrebi udruživanja u zadruge te afirmiranje razvoja poljoprivrede gdje za to postoje uvjeti i plasman na tržištu konkuretnih proizvoda, tipa zdrave hrane i bobičastog voća.

Ministar Fišo istakao je da se uvjerio da u Općini Vogošća ima vrijednih ljudi koji žele da rade, bez obzira u kojoj se situaciji nalaze, te da će Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo nastaviti saradnju sa našom općinom.

Resorno ministarstvo će svim korisnicima kojima bude potrebno osigurati stručne timove, odnosno agronome koji će im pomagati u sijanju malina i povrća. Bit će u funkciji i info centar za sve one koji budu imali i dodatna pitanja.