Naslovnica VIJESTI INFO KOMUNALNA ČISTOĆA U OPĆINI VOGOŠĆA NE SMIJE BITI ZANEMARENA

KOMUNALNA ČISTOĆA U OPĆINI VOGOŠĆA NE SMIJE BITI ZANEMARENA

109

U općini Vogošća svjedoci smo nesavjesnog odlaganja otpada na različitim mjestima pa čak i uz postojeće kontejnere. S obzirom na činjenicu da održavanje komunalne higijene nije adekvatno, na inicijativu načelnika Edina Smajića održan je sastanak sa predstavnicima preduzeća KJKP „Rad“, resorne općinske službe i Inspektorata na kojem je konstatovano da Vogošća mora biti urednija i čišća jer to zaslužuje više od 30.000 njenih građana, te su dogovoreni koraci kako bi se komunalna higijena unaprijedila.

Fetah Kadrić, pomoćnik načelnika Općine Vogošća u Službi za komunalne poslove, pojasnio je da se smeće odvozi u popodnevnim satima iz Vogošće, što nikako nije prihvatljivo te da je na sastanku razgovarano o tome i načinu rješavanja ovog problema. Također i deponije koje  se stvaraju čak i pored  kontejnera moraju biti ukolnjene a građani trebaju poštivati periode akcija odlaganja kabastog otpada koje se često realizuju.

Iz Inspektorata Općine Vogošća naveli su da je potrebno povećati i broj komunalnih redara koji će pratiti stanje na terenu. Sehad Zeković, rukovodilac Inspektorata je pojasnio da su kazne za one koji narušavaju komunalnu čistoću i nesavjesno odlažu otpad visoke. Za pravna lica ove kazne su u visini od 1.000 do 6.000 KM dok za fizička lica predviđena novčana sankcija je u iznosu od 300 do 1.500 KM.