Naslovnica VIJESTI INFO JEDNO OD NAJAKTUELNIJIH PODRUČJA RADA JU „KANTONALNI CENTAR ZA SOCIJALNI RAD“: IMPLEMENTACIJA...

JEDNO OD NAJAKTUELNIJIH PODRUČJA RADA JU „KANTONALNI CENTAR ZA SOCIJALNI RAD“: IMPLEMENTACIJA ZAKONA O HRANITELJSTVU

427

Jedno od najaktuelnijih područja rada Centra za socijalni rad u KS je uspostavljanje Službe za hraniteljstvo koja će direktno raditi na implementaciji Zakona o hraniteljstvu, kao federalnog propisa iz oblasti socijalne zaštite. Primjena je počela 2018. godine ali, prema riječima direktora Centra Samira Suljagića, iako su stvorene pretpostavke, još uvijek nema očekivanih rezultata.

„Kada govorimo o hraniteljstvu fokusiramo se na mlade, međutim u praksi to nije tako. Pored djece radi se i o zbrinjavanju starijih osoba koje u svojoj primarnoj porodici nemaju adekvatnu zaštitu. Vogošća je dio Kantonalnog centra i biće maksimalno uključena u provođenje programa hraniteljstva. Objekat u Vogošći biće saniran i popunjen odgovarajućim brojem stručnih uposlenika a planirana je i analiza u smislu potrebe za dodatnim pojačanjem stručnih zaposlenih, kako bi se odgovorilo potrebama stanovništva koje se u Vogošći iz godine u godinu povećava“ kazao je direktor Samir Suljagić.

Zakon o hraniteljstvu određuje kontinuiranu edukaciju hranitelja, kako bi se potencijalni problemi što efikasnije prevazilazili. Edukacijom se jača i svijest hranitelja da u svakom trenutku mogu računati na pomoć socijalnih radnika.