Naslovnica VIJESTI INFO FILTERSKO POSTROJENJE „VOGOŠĆA“ POSLIJE „BAČEVA“ NAJKOMPLIKOVANIJE U VODOVODNOM SISTEMU SARAJEVA

FILTERSKO POSTROJENJE „VOGOŠĆA“ POSLIJE „BAČEVA“ NAJKOMPLIKOVANIJE U VODOVODNOM SISTEMU SARAJEVA

350

Filtersko postrojenje „Vogošća“ je objekat koji služi za prečišćavanje površinske vode rijeke Vogošće, sa prosječnim kapacitetom od 80 litara u sekundi. Zahvaćena voda prolazi kroz tretman prečišćavanja a potom se pumpa u vodovodni sistem. Filter „Vogošća“ zajedno sa Peračkom vrelom čini osnovu urednog vodosnabdijevanja lokaliteta Općine Vogošća.
Značaj ovog postrojenja počeo je još ratne 1994.godine, kada je građane Sarajeva snabdijevalo zahvatanjem i prečišćavanjem vode iz rijeke Miljacke i bilo je locirano u tunelu Bentbaša. Od 1998.godine nalazi se u Vogošći.

img_0647Za ovo postrojenje se može reći da je fabrika vode, jer doslovno se voda tretira od sirove vode, a preradom se dobije voda za piće. Poslije ”Bačeva ” ovo je najkomplikovanije postrojenje u sistemu sarajevskog vodovoda.
Posada na filterskom postrojenju kontinuirano radi i vrši monitoring fizičko-hemijskih parametara kvaliteta vode u svrhu kontrole efikasnosti rada postrojenja. Uzorci vode, koja se sa filterskog postrojenja isporučuje u naselje Vogošća, se svakodnevno analiziraju u Laboratoriji KJKP “VIK“ za kontrolu kvaliteta vode a rezultati izvršenih fizičko-hemijskih i mikrobioloških uzoraka potvrđuju zdravstvenu ispravnost vode.
Rad postrojenja uslovljen je zamućenjem površinske vode, koje se dešava kao posljedice vremenskih prilika odnosno padavina. U slučajevima kada mutnoća dostigne povećanu vrijednost, postrojenje se isključuje iz sistema vodosnabdijevanja.
Mogućnosti usmjeravanja vode sa ovog postrojenja su dvostrane, prema Rezervoaru „Vogošća gornja“ i prema Rezervoaru „Kobilja glava“.
Najčešća zamućenja kako Vrela, tako i potoka se dešavaju u proljeće i jesen za vrijeme obilnih padavina. Nekada se desi da mutnoća bude tako velika da se postrojenje mora isključiti iz sistema vodosnabdijevanja i samim tim se to itekako odražava na urednost vodosnabdijevanja Općine Vogošća. Kada je Rezervoar ”Vogošća ” u punom kapacitetu, onda se voda sa ovoga rezervoara šalje na rezervoar ”Kobilja glava” – rekao je Hamdija Smailbegović, glavni mašinista na postrojenju.
U skladu sa rekonstrukcijom i modernizacijom vodovodnog sistema i ovo postrojenje će se staviti u plan investicija , s ciljem obezbjeđenja dugoročne pouzdanosti korištenja vode iz Vogošćanskog potoka i Peračkog vrela..

img_0657img_0660img_0630