Naslovnica VIJESTI INFO DONORSTVO KOD NAS JOŠ UVIJEK NIJE DOVOLJNO RAZVIJENO

DONORSTVO KOD NAS JOŠ UVIJEK NIJE DOVOLJNO RAZVIJENO

29

Donatorska mreža BiH tokom godine provodi cijeli niz aktivnosti kako bi građani bili upoznati sa ovom važnom temom. Održavaju se  Javne tribine, podjele letaka, društvenim mrežama se dijele sadržaji sa ciljem da se građani upoznaju o važnosti donorstva.

Kao i u svim drugim gradovima svijeta, tako i u Vogošći, na žalost  ima pacijenta koji su na dijalizi ili iz drugih razloga  čekaju svoje organe. Na žalost u nekim slučajevima priče nemaju pozitivan ishod, slučaj koji svi dobro pamtimo je transplantacija bubrega mladića Edima Nura Hajdarvića, danas je zdrav momak prepun planova za budućnost.

“To je tema koju treba demistificirati, nije zbog toga što je slučaj koji je bio u mojoj porodici, o tome se treba govoriti, treba pomoći kada se može, moj sin je donirao bubreg mom unuku svome sinu i danas su obojica hvala Bugu odlično i šta treba više od toga, ništa.” – rekao je Fadil Hajdarević, djed mladića Edima Nura Hajdarevića, kojem je otac donirao bubreg.

Osobe koje  odluče donirati svoje organe, mogu potpisati donorsku karticu. donorska kartica, kojih je za 20 godina djelovanja izdato oko 70.000, nema zakonsku snagu, ali ima jasnu simboliku, kao i poticaj da se razgovara s porodicom šta da odluči.