Naslovnica VIJESTI INFO 09. FEBRUAR – MEĐUNARODNI DAN PIZZE – VOGOŠĆANI ČESTO KONZUMIRAJU OVU...

09. FEBRUAR – MEĐUNARODNI DAN PIZZE – VOGOŠĆANI ČESTO KONZUMIRAJU OVU ITALIJANSKU DELICIJU

43

 

Pizza, koja potječe iz Italije, predstavlja popularno jelo koje čini tanko tijesto preliveno sosom od paradajza, sa sirom i raznovrsnim dodacima po želji. Ovo jelo je omiljeno među ljudima svih uzrasta kao izbor za ručak ili večeru, uključujući i građane Bosne i Hercegovine. Kao kraljica italijanske kuhinje, pizza slavi svoj dan svake godine 9. februara. Osnova joj je tijesto, ali njeni dodaci čine je posebnom, o kojoj god pizzi da je riječ.

Naravno da ni Vogošćani ne zaostaju kada je upitanju konzumacija pizze, saznajemo u jednom od vogošćanskih restorana,  jede se često, neki su zaljubljenici onih sa sirom,  neki naprimjer sa povrćem, a neki će opet birati one malo jače okuse sa bosanskim šmekom.

Evo,  još nekoliko podataka o ovom lijepom i ukusnom jelu. U toku 2023. godine statistika kaže da je samo jedna dostavljačka kuća isporučila više  250.000 pizza, što predstavlja porast od 27 posto u odnosu na  2022 godinu. Tako je u decembru pizza bila najtraženija, iako je općenito najveća potražnja za pizzom u našoj državi zabilježena tokom jeseni.