Naslovnica VIJESTI INFO BICIKLISTI KAO RAVNOPRAVNI UČESNICI U SAOBRAĆAJU

BICIKLISTI KAO RAVNOPRAVNI UČESNICI U SAOBRAĆAJU

201

Biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju.  Zakon o bezbjednosti u saobraćaju tačno precizira i nalaže pravila ponašanja svih učesnika.  Koliko je važno da biciklista zna kako se ponašati u saobraćaju, još više je važno da pravila poznaju vozači automobila, kako zbog neznanja ne bi došlo do neželjenih nesreća.

Kaciga nije obavezna za bicikliste. To je stvar  ličnog izbora ali je preporučljiva da se koristi kada god je to moguće.  Sa druge strane slušalice u oba uha tokom vožnje su zabranjene. S obzirom da su ravnopravni učesnici u saobraćaju i biciklistima se za nepoštivanje saobraćajnih propisa izriču prekršajne sankcije.

„Prva stvar koju treba znati je da je bicikl vozilo i ravnopravan učesnik u saobraćaju kao i automobil ili bilo koje drugo motorno vozilo. Biciklom na kategorisanom putu smije upravljati lice koje je navršilo 12 godina starosti. Dakle samo stariji od 12 godina smiju voziti bicikl na kategorisanom putu i kao takvi učestvovati u saobraćaju. Bicikl se vozi što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi. Ukoliko se biciklisti kreću u grupi dužni su da se kreću jedan za drugim, nikako jedan pored drugog. Na biciklističkim stazama koje su uređene za saobraćaj u oba smjera, biciklist je dužan da vozi desnom stranom staze.  Obavezan je od prvog sumraka do potpunog svanuća kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti koristiti svjetlobojni prsluk ili odgovarajuću reflektujuću opremu koja obezbjeđuje adekvatnu uočljivost. Dakle, blinke naprijed i nazad su dovoljne.“ – rekao je u izjavi za TV Vogošća Sadija Zulčić zamjenik komandira Policijske stanice Vogošća.

Nadamo se da smo pomogli kako vozačima bicikala, tako i svim drugim učesicima u saobraćaju da razumiju pravila vožnje bicikala po kategorisanom putu, te da se u skladu s pravilima i ponašaju kako ne bi došlo do neželjenih ishoda.