Naslovnica VIJESTI INFO LJEPOTA RAMAZANSKIH DANA U DŽEMATU BLAGOVAC

LJEPOTA RAMAZANSKIH DANA U DŽEMATU BLAGOVAC

150

Večeras s akšamskim ezanima nastupa šesnaesta noć mubarek mjeseca  Ramazana.  Islamska zajednica je u skladu s epidemiološkim mjerama sprečavanja širenja korona virusa koje su na snazi organizirala vjerski život u vrijeme Ramazana u svim džamijama širom naše zemlje. Naša ekipa posjetila je Blagovac i razgovarala sa Edin ef. Mrkulićem o ramazanskim danima u jednom od najmlađih vogošćanskih džemata.

“Ovo je drugi Ramazan zaredom koji muslimani dočekuju otkako je na snazi pandemija korona virusa u svijetu.  Osim odricanja hrane i pića u Ramazanu vijernici pojačavaju svoje ibadete, dobra djela i traže moralno pročišćenje i duhovnu snagu, treba koristiti svaku priliku da se približimo Gospodaru. Zbog aktuelne situacije u džamiji se obavljaju dnevni namazi samo uz prisustvo određenog broja ljudi. Tako je i sa teravih namazom i džumom, dok se svakog dana uči Mukabela.” – rekao nam je ef. Mrkulić.

Džemat Blagovac, jedan od najmlađih na području Medžlisa IZ Sarajevo, u posljednje vrijeme postiže zapažene rezultate u radu, tako su ove godine džematlije zajedničkom akcijom uređenja džamije i harema dočekali Ramazan 1442 godine po Hidžri.