Naslovnica VIJESTI INFO SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA: USVOJEN NACRT BUDŽETA OPĆINE VOGOŠĆA ZA 2021. GODINU

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA: USVOJEN NACRT BUDŽETA OPĆINE VOGOŠĆA ZA 2021. GODINU

280

Prva redovna sjednica Općinskog vijeća Vogošća u novom sazivu trajala je više od 7 sati. Zbog obimnog dnevnog reda od 17 tačaka ,ali i zbog dugih rasprava i  izlaganja pojedinih vijećnika o skoro svim tačkama dnevnog reda ove maratonske sjednice. Na početku je vijećnik Naroda i pravde Midhat Kerla zatražio da se sa dnevnog reda povuče Odluka o izmjeni i dopunama Odluke o plaćama i naknadama u Jedinstvenom općinskom organu uprave i pravobranilaštvu Općine Vogošća. Prijedlog nije dobio podršku, a prilikom rasprave ova Odluka je usvojena većinom glasova. Kao gosti sjednici su prisustvovali predstavnici VII policijske uprave, a više od sat vremena razmatrala se informacija o stanju kriminaliteta , javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području Općine Vogošća za 2020. godinu. U oblasti kriminaliteta došlo je smanjenje broja događaja sa obilježjem krivičnog djela u odnosu na prethodnu godinu za 6%, dok je procenat rasvijteljenosti događaja sa obilježjem krivičnog djela povećan za 11,7%. Dosta polemike bilo je i oko saobraćaja u mirovanju, a jedan od zaključaka kojeg su vijećnici jednoglasno usvojili bio je da se ponovu uputi zahtjev prema resornom ministarstvu i Skupštini Kantona Sarajevo za povećanje broja policijskih službenika u našoj općini. Rasprave je bilo i oko Budžeta Općine Vogoošća za 2021. godinu koji je razmatrana u formi Nacrta. Rasprava se odnosila na pojedine budžetske stavke i pozicije, jer je budžet u nacrtu planiran u visini od 13.450.000,00 KM, što je skoro milion više u odnosu na 2020.godinu. Nacrt Budžeta Općine Vogošća za 2021.godinu usvojen je sa 16 glasova ZA i 9 SUZDRŽANIH i upućen je u Javnu raspravu koja će trajati do 26.02.2021.godine. Bez posebne rasprave jednoglasno je usvojena Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta Solaris za loklalitet u ulici Gornja Jošanica II, kao i Odluka o prenosu prava na nekretnini – stanu u vlasništvu Općine Vogošća.

Usvojeno je i nekoliko plansko- programskih dokumenata. Jedan od njih je bio  i Prijedlog Programa rada Općinskog načelnika, Jedinstvenog općinskog organa uprave i ostalih općinskih službi Općine Vogošća za 2021. godinu. Ovaj prijedlog izglasan je većinom glasova , dok je jednoglasno  usvojena Odluka o odobravanju i isplati jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe za narednu godinu. Jednoglasno je usvojen  Programa rada Općinskog vijeća Vogošća za 2021. godinu koji je upućen u Javnu raspravu do 15. februara.  Podršku vijećnika dobili su planovi rada i finansijski planovi  JU KSC Vogošća i JP RTV Vogošća za tekuću godinu.

Jednoglasno ili većinom glasova usvojeno je nekoliko izvještaja, među kojima je Izvještaj o radu Općinskog načelnika, Jedinstvenog općinskog organa uprave i ostalih općinskih službi Općine Vogošća za prošlu godinu. Podršku vijećnika dobio je i Izvještaj o realizaciji Programa prioritetnih projekata u oblasti komunalne infrastrukture u 2020., te Izvještaj o rješavnju upravnih stvari u upravnom postupku u prošloj godini. Na kraju je jednoglasno usvojen i Izvještaj o jednokratnim novčanim davanjima licima u stanju socijalne potrebe za 2020.godinu.