Naslovnica VIJESTI INFO ODRŽANA 30. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

ODRŽANA 30. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA VOGOŠĆA

186

Nakon ljetne pauze, vijećnici u Općinskom vijeću Vogošća održali su 30. redovnu sjednicu. Prema standardnoj proceduri, prva od devet tačaka dnevnog reda sjednice tretirala je vijećnička pitanja i inicijative. Čak pet tačaka bili su izvještaji o radu u prvih šest mjeseci ove godine. Među njima je Izvještaj o radu Općinskog načelnika, Jedinstvenog općinskog organa uprave i ostalih općinskih službi Općine Vogošća. Ovaj Izvještaj izazvao je i dužu raspravu vijećnika i izlaganje načelnika Edina Smajića. U skoro dvosatnim diskusijama pominjali su se brojni projekti koji se realizuju u svim mjesnim zajednicama na području Vogošće, od Gore do Kobilje Glave. Imajući u vidu raspravu,nameće se i zaključak da će Općina Vogošća do kraja ove i u narednoj građevinskoj sezoni biti veliko radilište. Ovaj Izvještaj usvojen je jednoglasno, kao što je usvojen i Izvještaj o prihodima i rashodima Budžeta Općine Vogošća. Podsjećanja radi, Budžet Općine Vogošća za 2019. godinu planiran je u visini od 14.938.400 KM. U prvih šest mjeseci ukupno su ostvareni prihodi blizu 8 miliona KM, dok je rashoda oko 4,5 miliona KM. Ovi podaci pokazuju da su se u izvještajnom periodu, dakle u prvoj polovini tekuće godine, prihodi realizovali iznad planiranog nivoa, dok su tekući i kapitalni izdaci realizovani ispod planirane visine.

Općinsko vijeće je donijelo i Zaključak o usvajanju Izvještaja o radu JP RTV „Vogošća“ i finansijskog izvještaja za period prvih šest mjeseci 2019. godine. U uvodnom izlaganju direktor Edin Spahić je prezentovao kocept programa koji ovaj medij realizuje i predstavio nove sadržaje koji su pokrenuti poput projekta Dokumentarni ponedjeljak, tematski vezanog za period odbrane od agresije na BiH.

Vijeće je donijelo i Zaključak o usvajanju Izvještaja o radu JU „KSC“ Vogošća. Vijećnici su jednoglasno podržali ovaj dokument uz uvodno izlaganje direktora Kenana Alikadića, koji je podcrtao kapitalna ulaganja vezana za objekat Sportske dvorane „Amel Bečković“. Alikadić je govorio i o Izvještaju o realizaciji manifestacije „Vogošćanski dani 2019“ u okviru koje je Organizacioni odbor realizovao drugačije, inovativnije, neke tradicionalne ali i potpuno nove sadržaje. I ovaj Izvještaj usvojen je jednoglasno.

Na 30. redovnoj sjednici usvojen je i Izvještaj o radu radnih tijela Općinskog vijeća Vogošća u prvih šest mjeseci 2019. godine.