Naslovnica VIJESTI INFO VOĆNJAK KOD SEMIĆA – VOĆE RODILO, KVALITET VRHUNSKI, BERBA U PUNOM JEKU

VOĆNJAK KOD SEMIĆA – VOĆE RODILO, KVALITET VRHUNSKI, BERBA U PUNOM JEKU

452

Iskusnim voćarima ne treba ukazivati kada su plodovi zreli. Kod jabuka i krušaka gledaju  se pokožica ploda,  posmatra boja sjemenki i lakoća otkidanja peteljki od rodnih grančica i slično.

Ova godina je bila rodna. Usprkos temperaturnim inverzijama, kiši, ledu, rodilo je sve što je posađeno.  Postepena berba traje već nekoliko sedmica, a za organizovanu akciju čekalo se lijepo vrijeme  i slobodan porodični vikend u kojem će uz rad uživati cijela porodica, od najmlađih do najstarijih članova.

“Mi smo urodom uvijek zadovoljni. Voćnjak nam je važan iz više razloga, a osnovni je okuplja nas, proizvodimo zdravu domaću hranu, družimo se i u konačnici ostane dosta i za tržište.” – rekao nam je jedan od vlasnika Mirza Semić.

Plantaža je pravo mjesto za odmor. Ljubiteljima prirode, porodičnim ljudima koji vole zdravu hranu, omogućeno je da dođu, uživaju u prelijepom okruženju i vlastoručno  uberu koliko žele voća po cijeni od 1,30 KM, koje plaćaju na odlasku.

 

Po prelijepom vremenu, u predivnom okruženju i uz najdraže članove porodice unuke Merjem i Hanu akciju berbe je predvodio dedo Alija. A voće vrhunske kvalitete, osim na tržištu u konzumnom obliku, koristit će se i za proizvodnju domaćeg soka ekstra kvalitete, džemova, pekmeza i bestilja. Svi proizvodi su rađeni isključivo od domaćih sirovina, na prirodan način, bez dodataka šećera, vještačkih boja i aditiva.