Naslovnica VIJESTI INFO UČENJEM FATIHA I POLAGANJEM CVIJEĆA OBILJEŽENA JOŠ JEDNA TUŽNA GODIŠNJICA STRADANJA CIVILA...

UČENJEM FATIHA I POLAGANJEM CVIJEĆA OBILJEŽENA JOŠ JEDNA TUŽNA GODIŠNJICA STRADANJA CIVILA KOBILJE GLAVE

188

Trećeg jula 1992. godine minobacačkom granatom ispaljenom  sa  agresorskih   položaja ubijeno je sedmoro civila na Kobiljoj Glavi.  Među njima  troje maloljetne djece.  29 godina kasnije sjećanja su još svježa a bol  porodica ista.

“Isto kao da je bilo juče. Ja sam došao sa linije i legao, a moj Fikret je izašao da nađe duhana… i čuo sam da je pukla. skočio sam i došao ovdje… i imam šta vidjeti…” – priča kroz suze Ibro Avdagić, otac ubijenog dječaka Fikreta.

“Nema se tu šta reći, teško je. Vrijeme prolazi, djece nema, ne znam je li iko odgovarao za ovaj zločin.” – dodaje Ibro.

Tog toplog julskog dana, na ovom mjestu ubijena je dvanestogodišnja Adela Memeledžija, malo stariji od nje bili su Fikret Avdagić i Muamer  Delalić. Ista granata bila je kobna Kadiru  Kormanu, Vahidu  Hasanoviću, Emini i Fatimi Hadrović.

Udruženje civilnih žrtava rata Općine Vogošća 03. juli obilježava Danom civilnih žrtava rata, tako je bilo i ove godine. Na spomen-obilježju  “Trešnja”  na Kobiljoj Glavi  i Centralnim spomenicima šehidima i poginulim borcima, CŽR i ubijenim logorašima počast su odale brojne delegacije iz Vogošće i Kantona Sarajevo.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je i ovom prilikom naglasio važnost njegovanja kulture sjećanja, te dodao da će Općina Vogošća i u buduće u punom kapacitetu biti na raspolaganju pojedincima i organizacijama koji djeluju u tom smjeru.