Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI OBILJEŽEN 5. MAJ – DAN LOGORAŠA OPĆINE VOGOŠĆA

U VOGOŠĆI OBILJEŽEN 5. MAJ – DAN LOGORAŠA OPĆINE VOGOŠĆA

146

Povodom 5. maja – Dana logoraša Općine Vogošća, danas je na Centralnom spomen obilježju ubijenim logorašima  u Vogošći obilježena godišnjica hapšenja, zatvaranja i mučenja stanovnika nesrpske, mahom Bošnjačke nacionalnosti sa područja općine Vogošća.

Delegacije boračkih organizacija, Općine Vogošća i političkih subjekata koji djeluju na području naše općine, položile su cvijeće i proučili Fatihe ubijenim logorašima. “Ovi dani su prilika koju mi moramo iskoristiti da govorimo istinu, a ona je bolna i svjedoči o nezamislivim zločinima, mučenjima, maltretiranjima, silovanjima koji se ne smiju ponoviti. Općina Vogošća će uvijek biti na strani istine i uvijek ćemo podržati svako nastojanje da se ona kaže, bilo na ovakvim skupovima, bilo na sudskim procesima. Mi to moramo i uvijek ćemo naći način da to učinimo.”  rekao je danas između ostalog načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

Na obilježavanju su pročitani emotivni literarni radovi o ovoj temi koje su napisale Đana Selimović i Armina Zahirović.

Nekadašnja mjesta zatočenja Bunker, Nakina garaža, Planjina kuća i semizovačka kasarna i danas svjedoče bolnu istinu o svirepim zločinima nad nedužnim civilima. Da je logoraška populacija zaboravljena i nevidljiva, u prilog govori činjenica da skoro 30  godine od agresije na BiH nisu uspjeli da ostvare svoja prava.