Naslovnica VIJESTI INFO MUP KS IZDAO SAOPŠTENJE ZA VOZAČE O KORIŠTENJU ZIMSKE OPREME

MUP KS IZDAO SAOPŠTENJE ZA VOZAČE O KORIŠTENJU ZIMSKE OPREME

205

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je saopštenje o obaveznom korištenju zimske opreme.

U periodu od 15.11.2017. do 15.04.2018. godine na teritoriji BiH, zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

To znači da sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu, koja podrazumijeva:

Zimske gume  na svim točkovima sa dubinom  gazećeg sloja minimalno 4mm, ili ljetne gume koje također moraju imati dubinu gazećeg sloja minimalno 4mm, i u priboru odgovarajuće  lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Iz MUP-a KS podsjećaju da ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Predviđene novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme kreću se od 40 KM za fizička lica, do 500 KM za preduzeća ili druga pravna lica.

MUP KS apeluje na sve vozače da na vrijeme osiguraju Zakonom predviđenu zimsku opremu, te i na taj način doprinesu sopstvenoj, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.