Naslovnica VIJESTI INFO U DRUGOJ FAZI PROJEKTA “DIJETE UZ DIJETE, RAME UZ RAME” PREDSTAVLJENE LUTKE...

U DRUGOJ FAZI PROJEKTA “DIJETE UZ DIJETE, RAME UZ RAME” PREDSTAVLJENE LUTKE SEMIZA I SEMIZ

196

Bez obzira na uslove koji ne idu na ruku organizatorima jer je cijela škola veliko radište, danas je održana kreativno-edukativna radionica u prostorijama područne škole na Gori. Riječ je o drugoj fazi projekta „Dijete uz dijete, rame uz rame“ koji provodi Udruženje  za pomoć i podršku djeci i mladima „Zdravo odrastanje“ iz Semizovca. U ovoj fazi projekta radi se na integraciji djece u lokalne zajednice, njihovoj dodatnoj edukaciji koja se prvenstveno odnosi na historiju Semizovca i okoline, u ovom slučaju Gore.

Zanimljivo je bilo vidjeti učesnike radionice, učenike škole koji su samostalno pripremili prezentacije o svojoj užoj i široj okolini, gdje su koristili ranije stečena iskustva sa radionica o korištenju naprednih tehnologija te nešto novo naučili i potakli svoje drugare da i sami istražuju.

Direktor OŠ „Porodice ef. Ramić“  Šemso Pačariz od samog početka podržava projekat a svojim predavanjima o historiji kraja doprinosi radionicama.

Predsjednica Udruženja Lejla Omeragić, goranskim učenicima predstavila je lutke Semizu i Semiza, koji su osmišljeni i napravljeni na ranijim radionicama, a sudeći prema reakcijama Semizovčana sigurno su buduće maskote ovoga naselja.

Inače projekat „Dijete uz dijete, rame uz rame“  podržavaju  Općina Vogošća i  Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).