Naslovnica VIJESTI INFO PUTNICI U VOZILIMA GRADSKOG SAOBRAĆAJA MOGU SJEDITI NA SAMO OZNAČENIM MJESTIMA

PUTNICI U VOZILIMA GRADSKOG SAOBRAĆAJA MOGU SJEDITI NA SAMO OZNAČENIM MJESTIMA

160

Građani kojima je dozvoljeno korištenje usluga javnog gradskog saobraćaja ipak oprezniji te su tramvaji, autobusi i trolejbusi danas bili manje popunjeni nego inače, čak i uzimajući u obzir pravila koja nalažu manje osoba u vozilima. Pravila se poštuju, a da li će tako ostati u narednom periodu ostaje da se vidi.

Odluka Federalnog štaba civilne zaštite o pokretanju javnog prijevoza donesena je 12. maja, a tiče se linijskog i vanlinijskog javnog prijevoza, uključujući gradski prijevoz. U Sarajevu tu djelatnost obavljaju dvije firme – GRAS i Centrotrans, a vozila obje kompanije su na gradskim ulicama.

Preporuke se moraju poštovati a one podrazumijevaju:

– Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa, a preporučuje se i korištenje rukavica

– Održavati odgovarajući fizički razmak od 1 do 2 metra

– Broj i raspored putnika po sjedištima mora omogućavati propisani razmak

– Ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta tako da putnici sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu

– Stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje se ne preporučuje, osim prilikom ulaska u vozila i izlaska iz njih.

– Preporučuje se pojačano prisustvo revizora u vozilima.

Građani koji posjeduju pretplatnu (mjesečnu) kartu za mart 2020. godine mogu je koristiti u vozilima javnog prijevoza u periodu od 15. do 30. maja, kao nadoknadu za neiskorišteni, a kupljeni martovski kupon.

Putnici će moći ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza. Također, tokom dva dnevna termina savjetovano je da putnici koji nisu radnici ne koriste javni prijevoz, a kako bi se dolazak na posao i odlazak s posla građanima u radnom odnosu olakšao tokom jutra i poslijepodneva.

Riječ je o periodima najčešćeg odlaska na posao i povratka kući – od 7 do 9 sati i od 15 do 17 sati.Preduzeće Centrotrans je na većini gradskih autobuskih linija gdje je veći promet putnika osiguralo adekvatnu zaštitu voznog osoblja, a na ulaze u autobuse postavljeni su dozatori s dezinfekcijskim sredstvima.