Naslovnica VIJESTI INFO PROJEKAT „UMJETNOST DEMOKRATIJE“ UDRUŽENJA CROA: POZNATI BH. FOTOGRAF ARNEJ MISIRLIĆ ODRŽAO EDUKATIVNU...

PROJEKAT „UMJETNOST DEMOKRATIJE“ UDRUŽENJA CROA: POZNATI BH. FOTOGRAF ARNEJ MISIRLIĆ ODRŽAO EDUKATIVNU SESIJU ZA MLADE

201

„Umjetnost demokratije“ naziv je projekta koji realizira Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA. Projektom se želi probuditi interes za demokratskim principima i ljudskim pravima, stimulisanje kritičkog razmišljanja o osjetljivim pitanjima u društvu, te poticanje razvoja komunikacijskih i istraživačkih vještina učesnika i stvoriti pretpostavke da mladi postanu aktivni građani.
Kod učenja demokratije, nije dovoljno samo je učiti u školama. Mladim ljudima treba prilika da razvijaju vještine i kompetencije koje im pomažu da pronađu svoje mjesto u društvu.
Tim povodom gost naše druge edukativne radionice sa umjetnicima iz različitih oblasti bio je Arnej Misirlić. Arnej je poznati bh. fotograf mlađe generacije i jedan od najuspješnijih fotografa vjenčanja i videoproducenata u BiH. Obzirom na trenutnu situaciju koja je pogodila i našu državu, a to je pandemija virusa Covid-19, trening smo imali priliku održati putem facebook live-a. („Ljudska je historijska potreba da se vizuelno priča o društvenim dešavanjima.“ – Arnej Misirlić)
Arnej je mladima pokazao kako fotografiju mogu iskoristiti za prenošenje, za njih, važne društvene poruke. Vrijeme u kojem živimo je nezamislivo bez fotografije, što mladima daje mogućnost da samo jednim potezom na aparatu ili mobilnom telefonu ispričaju svoju priču. Živimo u vremenu kada smo svi mi zapravo medij koji iz udobnosti svog doma može kreirati društvene promjene. („Fotografija koja potrese javnost može promijeniti historijski tok.“ – Arnej Misirlić)


Reakcije pratilaca live treninga su bile pozitivne. Imali su priliku naučiti nešto o fotografiji, kako je koristiti u svrhu društvenih promjena, te su dobili podsticaj da aktivno prate dešavanja u svojoj lokalnoj sredini, jer nijedna vlast ne može ostati imuna na ujedinjen glas većine koja slikom šalje jedinstvenu poruku.
„Zahvaljujem se Udruženju CROA i Arneju Misirliću na ovom korisnom treningu, kojim nas je podstakao da budemo aktivni u lokalnoj zajednici, te da fotografijom ukažemo na društvene probleme, ali i pozitivne promjene u društvu.“, rekla je Jasna Klepo, jedna od učesnica projekta.
Projekat „Umjetnost demokratije“ realizuje se uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).