Naslovnica VIJESTI INFO PRIČA O EPIGRAFU IZ III STOLJEĆA ČIJA JE REPLIKA POSTAVLJENA NA VOGOŠĆANSKOJ...

PRIČA O EPIGRAFU IZ III STOLJEĆA ČIJA JE REPLIKA POSTAVLJENA NA VOGOŠĆANSKOJ PETLJI

340

Vogošća je jedno od rijetkih naselja u našoj zemlji koja se mogu pohvaliti da znaju imena svojih najstarijih mještana. To se saznalo sasvim slučajno 2006. godine, kada je Rizo Lemešević iz naselja Krivoglavci, prilikom izvođenja građevinskih radova oko svog stambenog objekta, “udario” na vrijedan arheološki lokalitet te otkrio mermerni artefakt i druge ostatke koji svjedoče o postojanju ljudske civilizacije na ovom prostoru prije više od 1.700 godina.

Natpis na kamenim pločama datira iz drugog ili trećeg stoljeća nove ere i nalazio se na objektu čiji je vlasnik bio Publie Elie Victorin, funkcioner Rimske Ilidže, a koji je sagradio sebi za života, svom sinu Viktorinu Aeliusu i supruzi Ulpiji Galiji. Publie Elie Victorin je u trenutku uklesavanja natpisa bio jedna od tri ili četiri osobe (tresvir ili kvatuorvir) izabrane na izvršnu funkciju s petogodišnjim mandatom. On se, najvjerovatnije, nalazio u samom vrhu lokalne upravne strukture.

Rekonstruirana i spojena ploča Publia Elia Victorina smještena je danas u stalnoj postavci Muzeja Sarajeva, a odnedavno njena replika krasi novoizgrađenu Vogošćansku petlju. Inicijativa za postavljanje replike kamene ploče na Vogošćanskoj petlji došla je od načelnika Općine Vogošća Edina Smajića i pomoćnika za urbanizam i prostorno planiranje Hakije Delića.