Naslovnica VIJESTI INFO AEROZAGAĐENJA POSEBNO ŠTETNA PLUĆNIM I BOLESNICIMA SA KARDIOVASKULARNIM POTEŠKOĆAMA

AEROZAGAĐENJA POSEBNO ŠTETNA PLUĆNIM I BOLESNICIMA SA KARDIOVASKULARNIM POTEŠKOĆAMA

42

Aerozagađenje nepovoljno utječe na zdravlje ljudi, što  potvrđuje i činjenica da se u zimskom periodu zbog veće koncentracije štetnih čestica i gasova u vazduhu, ljekarima obraća povećan broj pacijenata sa različitim smetnjama vezanim za respiratorni i kardiovaskularni sistem.

Najviše su ugroženi srčani i plućni bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe, ali i zdrave osobe koje zbog posla i drugih obeveza dugo borave na otvorenom. Takvim osobama se savjetuje korištenje posebno napravljenih maski sa filterima, koji sprečavaju prodor zagađujućim ćesticama.  Obične hirurške maske, šalovi, maramice i slično neće pomoći kada je zagađenje zraka veće. Također izbjegavanje boravka na otvorenom može biti jedno od rješenja, ono što se savjetuje građanima u ovakvim situacijama je boravak na planinskom čistom zraku.

U  sistemskom rješavanju pitanja aerozagađenja potrebno je uključivanje  svih relevantnih sektora i institucija i zahtijeva dugotrajan proces. Još jednom naglašavamo da je nošenje posebnih maski sa filterima jedno od mogućih rješenja samozaštite  u ovakvim situacijama.