Naslovnica VIJESTI INFO PLASTENICI POD SNIJEGOM: PRAVOVREMENIM REAKCIJAMA SPRIJEČENE ŠTETE

PLASTENICI POD SNIJEGOM: PRAVOVREMENIM REAKCIJAMA SPRIJEČENE ŠTETE

141

Adlil Muhić vlasnik je osam plastenika od po 140 metara kvadratnih što znaci da je gotovo dunum pokrivene površine. Uzgaja mladi luk, spanač, salatu,  paprike, paradajz i krastavac.   Posao oko uzgoja ovih kultura doveo je do savršenstava i sigurno je jedan od najvećih proizvođača povrća sa ovoh prostora.

Za uspješnu proizvodnju osim truda i rada potrebno je znanje, a na imanju Muhići primjenjuju i naučena i stečena znanja što rezultira dobrim berbama. Ovakvu zimu ipak ne pamti.

Priroda je ta koja i pomaže i odmaže, jer zaštitu od Sibirske ciklone plastenicima čini sam snježni pokrivač koji se skinut sa željeznih konstrukcija ostavlja uz zidove plastenika i stvara određenu toplotu u unutrašnjosti plastenika.

S obzirom na izuzetno mali broj poljoprivrednih proizvođača koji imaju grijanje u plastenicima, u uslovima kada temperature padaju i do -20 stepeni, poželjno bi bilo obezbijediti dogrijavanje sa plinskim grijačima, radijatorima i sličnim izvorima toplote. Usjeve u ovom periodu treba prekriti agrotekstilom, da bi se pokušalo spriječiti smrzavanje povrća.

Niske temperature usporile  su  rast i berbu salate, koja će sačekati porast vanjskih temperatura i skidanje zaštitne folija, nakon toga za svega sedam dana salata će biti spremna za tržiste.