Naslovnica VIJESTI INFO OPĆINU VOGOŠĆA NA FINALU ATLETSKOG KUPA KANTONA SARAJEVO PREDSTAVLJAĆE UČENICI OŠ „MIRSAD...

OPĆINU VOGOŠĆA NA FINALU ATLETSKOG KUPA KANTONA SARAJEVO PREDSTAVLJAĆE UČENICI OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ I OŠ „ZAJKO DELIĆ“

777

Protekle sedmice održan je Atletski kup Kantona Sarajevo za učenike osnovnih i srednjih škola. Od ponedjeljka do petka na atletskom poligonu AK Sarajevo školske ekipe predvođene svojim nastavnicima borili su se za titule pobjednika Kupa za područje svojih općina, a oni najbolji po rezultatima plasirali su se na finalno takmičenje koje će biti održano u ponedjeljak 2.oktobra na istom mjestu.
Prema rasporedu ekipe osnovnih škole Vogošće nastupili su u četvrtak 21.septembra, zajedno sa osnovcima iz Hadžića i sa Ilidže a rezultati su bodovani za svaku općinu posebno. Titulu ekipnog pobjednika za općinu Vogošća osvojili su učenici OŠ „Mirsad Prnjavorac“ a pored njih nastupili su još samo predstavnici OŠ „Zajko Delić“.

Pojedinačni pobjednici u disciplinama kod djevojčica bile su Aida Hadžić (60 metara), Džana Žiga (300 metara), Anastasija Ferraby (600 metara), Sarah Moro (skok u dalj) i Hana Pita (kugla). Kod dječaka bolji od ostalih bili su Hamza Gasal (60 metara), Mirzet Abaz (300 metara), Amsal Efendić (1000 metara), Eldar Hadrović (skok u dalj) i Benjamin Kerla (kugla). Pobjednici u štafeti 4 x 100 metara kod dječaka bili su učenici OŠ „Mirsad Prnjavorac“ dok je kod djevojčica uspješnija bila štafeta OŠ „Zajko Delić“.
Za finalno takmičenje zbrajani su rezultati svih takmičara i takmičarki koji su nastupili a po osam najboljih u svakoj od disciplina boriće se za medalje. Kod dječaka plasman u finale zahvaljujući dobrim rezultatima obezbjedili su učenici OŠ „Mirsad Prnjavorac“ Hamza Gasal (60 metara – 7,82), Mirzet Abaz (300 metara – 43,56), Amsal Efendić (1000 metara – 3:18,06) i Benjamin Kerla (kugla – 10,29) te štafeta ove škole u sastavu Adnan Hadžić, Eldar Hadrović, Amel Velić i Mirzet Abaz, koja je u kvalifikacijama postigla drugo najbolje vrijeme u Kantonu – 52,94.

U konkurenciji djevojčica također drugo najbolje vrijeme zabilježila je Džana Žiga, učenica OŠ „Zajko Delić“ koja je 300 metara istrčala za 48,23. Džana će u finalu nastupiti i u ženskoj štafeti svoje škole, zajedno sa Erdinom Kulović, Elmedinom Kladanjčić i Berinom Hasanović (1:03,03 vrijeme u kvalifikacijama). Dvostruki nastup u finalu zabilježiće i Berina Hasanović, učenica OŠ „Zajko Delić“, koja će nastupiti i u skoku u dalj zahvaljujući postignutom rezultatu u kvalifikacijama od 3,79. U ovoj disciplini će Vogošća imati najviše predstavnika jer su plasman u finale obezbjedile i učenice OŠ „Mirsad Prnjavorac“ Sarah Moro (3,83 u kvalifikacijama) i Naida Bećirović (3,75 u kvalifikacijama).
Nadamo se da će se neko od ovih nabrojanih uspjeti domoći pobjedničkog postolja i medalje u finalu. Finale Atletskog kupa Kantona Sarajevo za učenike osnovnih i srednjih škola biće održano u ponedjeljak 2.oktobra. U narednom mjesecu osnovci i srednjoškolci nastupiće i na Jesenjem krosu koji se tradicionalno održava na Ilidži pored rijeke Željeznice a ovogodišnji kros je planiran u utorak 10.oktobra.