Naslovnica VIJESTI INFO OPĆINA VOGOŠĆA, DIREKCIJA ZA PUTEVE I MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA KS: SARADNJA SE...

OPĆINA VOGOŠĆA, DIREKCIJA ZA PUTEVE I MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA KS: SARADNJA SE NASTAVLJA

171

Danas su u Vogošći direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potpisali Sporazum na osnovu kojeg će Direkcija za puteve Kantona Sarajevo finansirati izvođenje radova na rekonstrukciji lokalne saobraćajnice u ulici Muje Šejte u iznosu od 580.000,00 KM. Na ovaj način su osigurana sva neophodna sredstva po Okvirnom sporazumu i omogućit će se potpuna realizacija projekta. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Pojašnjenja radi, radovi na saobraćajnici u ulici Muje Šejte podrazumijevaju uklanjanje postojećeg asfalta, iskop rova za izgradnju kolektora oborinske kanalizacije, izradu potpornih AB zidova, zamjenu lošeg tamponskog materijala na kolovozu (planuma), izgradnju slivnika, kanala i propusta, ugradnju betonskih ivičnjaka i asfaltiranje u dva sloja. Dužina trase iznosi oko 1.285 m. Izvođač radova je firma “AME” d.o.o. Breza, a nadzor nad izvođenjem radova obavlja Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Govoreći o značaju ovog projekta, svi sudionici današnjeg sastanka su se složili kako je od posebnog značaja za stanovnike Ugorskog, ali da ima i širi značaj jer se tako stvara alternativni pravac od Vogošće prema Novom Gradu.

Za cestovnu infrastrukturu Općine Vogošća, Ministarstvo je ove godine izdvojilo oko 6 miliona KM, a najavljeni su i drugi projekti koje bi trebali zajednički realizovati Općina Vogošća i Ministarstvo saobraćaja.  Također, najavljene su i izmjene u režimu odvijanja javnog gradskog saobraćaja.