Naslovnica VIJESTI INFO NISKE TEMPERATURE DONOSE DODATNI POSAO STOČARIMA

NISKE TEMPERATURE DONOSE DODATNI POSAO STOČARIMA

59

Hladno vrijeme i niske temperature koje su ovih dana zahvatile našu zemlju stočarima  donosi dodatne poslove i brige jer  treba pojačati ishranu stoke kvalitetnim sjenima i drugom stočnom hranom, štale moraju biti tople i dovoljno prozračne.

Veterinar Halil Gasal   u ovom periodu savjetuje i topliji  napoj, hladnu vodu treba zagrijati,  a voda koja se koristi mora biti isključivo sa poznatih i provjerenih izvorišta.

Posebnu pažnju zbog niskih temperatura valja posvetiti kravama i ovcama koje su u fazi teljenja odnosno jagnjenja, mišljena su i veterinari i stočari.

Iskusni stočari   uglavnom znaju šta im je raditi i kada su ovako niske temperature, svjesni su važnosti pojačane brige oko stoke, posebno mladunčadi, sve što se uradi sada odrazit će se dalje na dobru formu grla. Štale  u kojima  boravi stoka  trebale bi biti građene prema standardima moderne stočne proizvodnje  i kod takvih građevina ne bi trebalo biti posebnih problema. Važno je prozračiti, a ishranu pojačati dodavanjem sijena i  kvaltetne stočne hrane. Štala u ovim iznimno hladnim danima mora biti suha.