Naslovnica VIJESTI INFO MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA KS: BRIGA O DJECI ŠEHIDA I POGINULIH BORACA...

MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA KS: BRIGA O DJECI ŠEHIDA I POGINULIH BORACA TRAJNA JE OBAVEZA DRUŠTVA

140

Prava djece šehida i poginulih boraca moraju se poštovati jer su oni važni članovi našeg društva. Njihovi roditelji su položili živote u odbrani BiH od agresije. Ta djeca trebaju biti zaposlena i trebaju imati krov nad glavom. Prema riječima ministra za boračka pitanja KS Hajrudina Grabovice, posebna pažnja ministarstva posvećena je djeci šehida i poginulih boraca, s razlogom jer  1.094 ove djece nije zaposleno u KS.

Ministar Grabovica također kaže da prednost pri zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca neće biti mrtvo slovo na papiru. Zakonom koji je usvojen prošlog mjesca i koji je stupio na snagu u KS predviđene su kazne za poslodavce ukoliko se ogluše o propise kojima djeca šehida i poginulih boraca imaju prednost pri zapošljavanju.

Stambeno zbrinjavanje djece boračke populacije, također je među pravima koja je važno poštovati kaže ministar Grabovica i dodaje da je briga o djeci naših šehida i poginulih boraca kroz projekte zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja  najmanje što možemo i moramo uraditi za njih.