Naslovnica VIJESTI INFO MIGRANT ABDUL-ALI: VOGOŠĆANI SU DIVNI LJUDI

MIGRANT ABDUL-ALI: VOGOŠĆANI SU DIVNI LJUDI

310

Šta znači živjeti bez vlastitog doma, porodice i domovine u kojoj si rođen, znaju svi oni koji su uglavnom ne svojom voljom, već iz različitih namjera i ciljeva došli u našu zemlju i veoma brzo dobili status migranta. Ove nesretne ljude koji pokušavaju ostvariti svoj san, a to je otići u neku od zemalja EU, sve češće viđamo na autobuskim stanicama, raskrsnicama i ispred tržnih centara.

Jedan od njih je i Abdul-Ali, koji je rodom iz Islamske Republike Mauritanije, i najveći dio svog vremena provodi ispred tržnog centra „Wog“ u Vogošći. Zbog nepoznavanja engleskog jezika prvobitno nije želio stati pred našu kameru ali je na kraju ipak kratko sa nama podijelio svoju životnu priču.

Ispred tržnog centra „Wog“ Abdul-Alija naši sugrađani mogu vidjeti svakog dana. Kako nam je rekao, smještaj je našao u jednoj privatnoj kući jer nije želio boraviti u nekom od prihvatnih centara. Kaže da mu se sviđa bosanska hrana, a posebno pite i ćevapi. Pokazao nam je i neke od svojih fotografija na kojima čuva sjećanja o zemlji iz koje je došao, kao i sa dugog putovanja koje za njega još nije završeno.