Naslovnica VIJESTI INFO KAKAV JE UTICAJ DRUŠTVENIH MREŽA NA MLADE

KAKAV JE UTICAJ DRUŠTVENIH MREŽA NA MLADE

1889

Moć i uticaj društvenih mreža danas su toliko veliki da su nam se uvukli u kožu, a razvoj novih tehnologija promijenio je svijet u kojem živimo, naše navike, ponašanje i komunikaciju. Posebna „meta“ novih načina komunikacije i društvenih mreža su mladi naraštaji. Sa psihologom Irmom Džambo razgovarali smo o tome kakav je uticaj društvenih mreža na mlade i gube li mladi svijest o granicama između stvarnog i virtualnog svijeta? Kazala nam je da je s jedne strane komunikacija olakšana, komuniciramo s ljudima u svim dijelovima svijeta, a s druge strane zanimljiva je ta dostupnost informacija s kojom se javlja i problem selekcije te su mladi opterećeni informacijama. Opterećenost modernom tehnologijom ipak može da dovede i do ozbiljnih psiholoških problema: razdražljivost, depresija i slično.

Društvene mreže se koriste u svim životnim segmentima i situacijama. Podizanjem svijesti i adekvatnim obrazovanjem, kako u školama tako i kod roditelja, može se postići kvalitetnije i sigurnije vrijeme koje maloljetnici provode na društvenim mrežama.

Najpozitivnije strane društvenih mreža i interneta su brza i laka komunikacija sa drugim ljudima, kao i dostupnost mnogobrojnih informacija, ali mladima se savjetuje da što češće pokušaju to virtualno okruženje zamijeniti sa druženjem i razgovorom sa prijateljima i porodicom.